Vertrouwenslijn voor ondernemers die worden afgeperst

Criminaliteit, overvallen, fraude of afpersing zijn vormen van criminaliteit waar u als ondernemer mee te maken kunt krijgen. Uit het recente onderzoek “Ondergaan of ondernemen” blijkt dat één op de tien ondernemers de afgelopen vijf jaar slachtoffer is geweest van afpersing. Afpersing is een verborgen delict met vele verschijningsvormen en heeft een grote impact op het slachtoffer en zijn/haar omgeving. Belangrijk is om afpersing zo snel mogelijk te melden om erger te voorkomen, maar schaamte en angst voor de dader, vaak een bekende van het slachtoffer, zorgen ervoor dat iemand niet zo makkelijk naar de politie gaat.

Signalen van afpersing

Een op de tien ondernemers is slachtoffer van afpersing. Hoe herkent u afpersing?

  • Er wordt aan u een onredelijke eis gesteld om iets te doen of te laten.
  • De eis gaat samen met intimidatie, bedreiging, vernieling of mishandeling.
  • De uitingen kunnen heel subtiel zijn, maar boezemen u angst in.
  • U heeft het gevoel dat u klem wordt gezet.

Twijfelt u of wilt u advies? Neem contact op met de Vertrouwenslijn via 0800-2800 200.


Wat kan de Vertrouwenslijn voor u betekenen?

De Vertrouwenslijn kan u helpen als u wordt afgeperst of als u hier een vermoeden van heeft. U kunt de Vertrouwenslijn bellen om afpersing te melden en/of om advies te vragen over wat u het beste kunt doen bij afpersing. De Vertrouwenslijn bestaat uit een team van ervaren vertrouwenspersonen die luisteren naar uw verhaal. Daarnaast is er een netwerk van deskundigen, met wie wij u in contact kunnen brengen, die u advies geven en eventueel kunnen begeleiden bij het doen van aangifte.

We begrijpen dat het soms moeilijk is om hulp te vragen als u wordt afgeperst, daarom gaan wij uiterst discreet te werk als u ons belt. U kunt,  desgewenst anoniem, bellen met een van de vertrouwenspersonen.

Wat te doen bij afpersing:

  • Toon weerbaarheid en ga niet in op de eisen van de afperser: betaal nooit!

  • Bel de Vertrouwenslijn en vraag om advies: dit kan ook anoniem 

  • Praat erover en doe aangifte bij de politie

U kent iemand die (mogelijk) wordt afgeperst?

U kunt de Vertrouwenslijn ook bellen als u het vermoeden heeft dat er iemand in uw omgeving wordt afgeperst. De Vertrouwenslijn is er ook om familie, vrienden en/of bekenden van een ondernemer advies te geven wat zij het beste kunnen doen of hoe het slachtoffer het beste geholpen kan worden.

De Vertrouwenslijn:

– 7 dagen per week van 10.00 – 17.00 telefonisch bereikbaar
– Ervaren vertrouwenspersonen; gesprekken blijven strikt vertrouwelijk
– Mogelijkheid om ‘anoniem’ te bellen
– Volledig onafhankelijk en uw informatie wordt niet gedeeld met andere instanties

Hij die, met het oogmerk om zich of een ander wederrechtelijk te bevoordelen, door bedreiging met smaad, smaadschrift of openbaring van een geheim iemand dwingt hetzij tot de afgifte van enig goed dat geheel of ten dele aan deze of aan een derde toebehoort, hetzij tot het aangaan van een schuld of het teniet doen van een inschuld, hetzij tot het ter beschikking stellen van gegevens met geldswaarde in het handelsverkeer, wordt als schuldig aan afdreiging, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vijfde categorie. – 318 Wetboek van Strafrecht – 

 

 

De Vertrouwenslijn belt u via

0800 2800 200